Regjeringen legger frem et budsjett der de reduserer totalt 6,1 mill på tannhelsefeltet. Det som allikevel er positivt, er at de øker overføringene til TOO med 10 millioner. Med dette mener NTpF at Regjeringen har sett viktigheten av at denne sårbare gruppen får den hjelpen de trenger, og at de har muligheter for å redusere ventelistene.
Kutt i høyere utdanning
– Universitets- og høgskolesektoren må prioriteres og det må utdannes flere tannpleiere, krever Ann-Elin Instebø.
Det er for få tannpleiere, det er tydelig. Flere fylkeskommuner rapporterer at det er få eller ingen søkere til utlyste tannpleierstillinger i distriktet. Norge har behov for at utdanningskapasiteten økes, slik at tannhelsetjenesten kan drive bærekraftig, og imøtekomme samfunnsoppdraget og den demografiske utviklingen.
Regjeringen foreslår en reduksjon i bevilgninger på kr 200 000,- til praksisplasser for tannpleierstudenter ved Høgskolen i Innlandet. Ved å kutte i praksisplasser, vil det også kuttes i opplæringsmulighetene i klinisk virksomhet
Også Unio er sterkt kritisk til regjeringas nedprioritering av høyere utdanning og forsking.
-"Eg har forståing for at det er mange sektorar som treng pengar, men desse kutta viser at regjeringa ikkje fattar kor viktig forsking og høgare utdanning er mellom anna for beredskapen vår. Kunnskap og forsking er samfunnsberedskap."
Unio-leder Ragnhild Lied sin kommentar til statsbudsjettet
I årets budsjett er det fortsatt foreslått overføringer til videreutdanningen for tannpleiere ved USN. Statsbudsjettet sier: «I den fylkeskommunale tannhelsetjenesten er det behov for tannpleiere med både videreutdanning i det aktuelle fagområdet og med masterutdanning. Det er også behov for tannpleiere med forskerutdanning.» Dessverre er det i år foreslått en reduksjon i overføringene med kr 400 000,-.
Den pågående piloteringen av prosjektet i Nordland «Tannpleier i kommunen», er foreslått en reduksjon i overføringer på kr 100 000,- neste år. Dette er et viktig prosjekt, og NTpF syns det er synd at det foreslås en reduksjon.
I budsjettet ser vi at Regjeringen har økt overføring til TOO, og redusert litt over flere poster for å dekke inn dette. Det er bra at det er overført ekstra til TOO, men i fjor ble denne posten redusert med 20 mill.
Nøkkeltallene i budsjettet
Nøkkeltallene Finansdepartementer har offentliggjort viser at regjeringen legger opp til å bruke 460 miliarder oljekroner i 2025.
Unio har oppsummert de mest relevante nøkkeltallene på sin nettside. Dette gjelder blant annet anslag for prisvekst, utvikling i sysselsetting og oljepengebruk.
Forventer reallønnsvekst i 2025
Regjeringen, SSB og Norges Bank er samstemte – de mener at vi i 2024 vil vi få reallønnsvekst for første gang siden 2020. Reallønnsveksten forventes å fortsette i 2025.
Les Unios nyhetssak for mer om reallønnsveksten.
Regjeringen legger også til grunn at pengemarkedsrenten vil reduseres fra 4,7 pst. i år til 4,3 pst. i 2025. Pengemarkedsrenten fungerer som et utgangspunkt for bankene når de fastsetter renten på boliglån. Regjeringen legger dermed til grunn at boliglånsrentene vil gå ned i tiden som kommer.
Reduksjonene oppsummert
Bevilgningen til tannhelsefeltet er redusert med totalt 6,1 mill. kroner for å styrke andre prioriterte tiltak:
- -2,8 mill. kroner i tilskudd til lønn til etablering av stillinger for spesialister i pedodonti.
- -1,2 mill. kroner i tilskudd til integrert løp i dobbeltkompetanse for tannleger.
- -0,9 mill. kroner i tilskudd til spesialistutdanning av tannleger.
- -0,4 mill. kroner i tilskudd til videreutdanning for tannpleiere ved Universitetet i Sørøst-Norge.
- -0,3 mill. kroner i tilskudd til Nordisk institutt for odontologiske materialer.
- -0,2 mill. kroner i tilskudd til Bivirkningsgruppen for odontologiske materialer.
- -0,2 mill. kroner i tilskudd til praksisplasser for tannpleierstudenter ved Høgskolen i Innlandet.
- -0,1 mill. kroner i tilskudd til etablering av stillinger for tannpleier i kommunene.