Et nytt og engasjerende undervisningsopplegg kalt 2×2-timen skal nå hjelpe ungdomsskoleelever med å ta bedre vare på tennene sine. Opplegget er utviklet i prosjektet #Care4YoungTeeth<3, i samarbeid med blant annet Den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag, NTNU, SINTEF, TkMidt og internasjonale partnere som Karolinska Institutet og The University of Sheffield.
2×2-timen er spesielt rettet mot 8. trinn, og kombinerer faglig kunnskap med interaktive aktiviteter som film, refleksjon og det populære «Fake eller Fakta»-spillet. Målet er å gjøre tannhelse både relevant og morsomt – og å gi ungdom verktøyene de trenger for å ta ansvar for egen munnhelse.
– Vi vet at ungdom er i en fase der vaner formes. Med 2×2-timen ønsker vi å gi dem kunnskap og motivasjon til å ta gode valg, sier en av prosjektlederne bak opplegget.
Lærerikt og lavterskel
I løpet av 45 minutter får elevene lære om:
- Hvorfor og hvordan man pusser tennene riktig
- Hvordan sukker og syre påvirker tannhelsen
- Hvorfor vann er den beste tørstedrikken
- Hvordan man kan føle seg trygg hos tannlegen
- Skader fra røyk, snus og vape – og hvordan man kan få hjelp til å slutte
Undervisningen er tilrettelagt for å være inkluderende og trygg, med fokus på å møte elevene med varme og respekt. Tannhelsepersonell som holder timen får også tips til klasseledelse og hvordan de kan skape engasjement i klasserommet.
Digital støtte og premier
Elevene får også informasjon om nettsiden 2ganger2.no, hvor de kan finne videoer, stille spørsmål og laste ned en app som hjelper dem å pusse tennene i to minutter – to ganger om dagen.
For å gjøre timen ekstra motiverende, kan det deles ut små premier som tannbørster, tannkrem eller plakktabletter.
Et samarbeid på tvers av fag og landegrenser
2×2-timen er et resultat av et bredt samarbeid mellom fagmiljøer, forskere, designere og ungdom selv. Prosjektet har som mål å gjøre tannhelse til en naturlig del av helsefremmende arbeid i skolen.
– Vi ønsker å bidra til at en hel generasjon vokser opp med bedre munnhelse og mindre tannlegeskrekk, sier prosjektgruppen.