Nye kostholdsråd fra Helsedirektoratet

Maten vi spiser har stor påvirkning på helsa vår. August 2024 lanserte Helsedirektoratet nye kostråd for god helse og gode liv.

– Kostrådene baseres på det beste og mest oppdaterte kunnskapsgrunnlaget som finnes på sammenhengen mellom kosthold og helse, NNR2023. I tillegg har vi hatt kostrådene på grundig høring, og gjort betydelig innsiktsarbeid for å sikre at rådene er tydelige og forståelige. Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. 

De nye kostrådene er: 

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.   

  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.  

  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.  

  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.  

  • Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.  

  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.  

  • Drikk vann!  

Se hele retningslinjen med utdypninger og faglige begrunnelser her.

Kosthold er en av de viktigste risikofaktorene for sykdom 

Et usunt kosthold øker risikoen for bl.a. hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, overvekt og fedme. Et sunt og variert kosthold bidrar til god helse og trivsel. For skolebarn kan flere måltider gjøre det enklere å holde konsentrasjonen gjennom en lang skoledag eller ha nok energi til fotballtrening på slutten av dagen. 

Ikke så komplisert 

Mat er næringsstoffer og energi, men også glede og hygge.  Et sunt kosthold kan settes sammen på mange måter, og det behøver ikke å være så komplisert. De fleste kan dekke sitt næringsbehov gjennom sunn og variert hverdagsmat uten å måtte bekymre seg for detaljer som kaloritelling eller ekstreme dietter. 

–  Ved å spise variert og få i seg matvarer som frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, meieriprodukter og fisk til hverdags, er mye gjort. Da er det også plass til noen utskeielser innimellom, sier Linda Granlund. 

Det er balansen i kostholdet som teller, og noe mat bør vi spise mer av enn annen mat. Men det er plass til det meste i et balansert og sunt kosthold. Til syvende og sist handler det om å nyte mat som en kilde til energi, glede og god helse, uten unødig komplisering. 

Les mer på Helsedirektoratets sider her.

Kilde: Helsedirektoratet

Kostholdssirkelen Kilde: Helsedirektoratet

Andre innlegg

Som medlem i et Unio-forbund får medlemmene tilgang til en god avtale – ferdig forhandlet – med Nordea. Unio har